Свещоливницата

за свещи от пчелен восък

Sveshten е малка семейна фирма, базирана в гр. Перник – България. Ние – Ивайло и Ирена Велинови развиваме производството, като поддържаме най-високите стандарти за качество, както на суровините, така и на крайните продукти, за което гарантираме лично.

През 2009-та се сдобихме с първото пчелно семейство, до 2013-та ги увеличихме до над 100.
През 2017 г започнахме производство на ръчно изработени декоративни, чаени, вотив, tapper и други видове свещи. – като чудесна и съвсем естествена идея за допълване на асортимента ни от пчелни продукти. Oт 2020 г. се сдобихме с полуавтоматична машина за потопяеми свещи, с която произвеждаме ритуалните свещи, както и инвентар за най-различни други видове свещи, който непрекъснато допълваме. Към днешна дата, производството на свещи от пчелен восък е основното ни занимание.

Стараем се да подкрепяме други малки местни бизнеси, като купуваме восък от пчелари от близките области, както и от цялата страна. Фитилите за ритуалните свещи са от висококачествен памук, произведени от български производител. Кутиите, опаковъчните и печатните рекламни материали също са поверени на местни производители.

Производството ни е природосъобразно. За да произведем нашите свещи не генерираме никакви отпадъци изискващи рециклиране или депониране. Опаковките ни са от рециклирана хартия. Не ползваме найлонови или пластмасови опаковки. Единственото, с което предстои да се справим е тиксото за опаковане, което употребяваме икономично.

Избрали сме да произвеждаме свещи от пчелен восък, защото са подходящи за горене в затворени помещения, защото не отделят вредни вещества във въздуха. Горенето на свещ от пчелен восък дори подобрява атмосферата в стаята, като изгаря прахта във въздуха и има временен релаксиращ ефект.

Свещите от пчелен восък са желан продукт заради неповторимия естествен аромат на мед, топлите цветове на пламъка, по-дългото време за изгаряне и други. Гордеем се с нашите восъчни свещи, с които можете да се гордеете и вие, че притежавате и имате удоволствието да изгаряте.

Нашият опит с пчелния восък

От отглеждаме над 100 пчелни семейства. Този опит ни помогна да опознаем характера и свойствата на пчелния восък. Това беше основата, върху която стъпихме, когато решихме да започнем с производството на свещи от пчелен восък. Днес, след години производство и употреба на свещи, познаваме отлично този прекрасен материал и се гордеем с отличните характеристики на нашите продукти.

Технология на производство

От всички видове производство на свещи технологията с потапяне за нас е най-интересна и вдъхновяваща. Ръчната изработка на свещи ни помогна много, за да научим какво качество трябва да бъде постигнато по-късно, когато вече частично си помагаме с машини. Днес произвеждаме ритуални свещи с полуавтоматична машина, но не спираме и с изцяло ръчната изработка.