Как да предотвратим прокапване на свещите?

Как да предотвратим прокапване на свещите?

Прокапваща свещ, поради течение на въздуха в помещението


Позната история. Закупили сте восъчни свещи, намерили сте малко време за себе си и сте решили да запалите една от свещите, която да внесе уют в дома ви. Поставили сте свещта в любимият си свещник, далеч от запалими предмети и тогава само с едно запалване, вече домът ви става по-уютен и приветлив. Усещате медения аромат и се отпускате. Любимата ви книга е в ръка или просто си почивате и се наслаждавате на компанията на горящата свещ. И тогава, две секунди невнимание и свещта започва да капе и да се разтича във всички посоки и ето, бъркотията е на лице. Но какво се обърка?

Има няколко неща, които могат да бъдат причина за прокапване – течение, твърде дълъг или твърде къс фитил, пряка слънчева светлина или други източници на топлина в близост. Свещта може да се коригира с малко усилия.

Течение или движение на въздуха

Източниците на течение и движението на въздуха не винаги са очевидни, но те са причина за прокапване в повечето случаи. Радиатори за отопление, вентилатори, системи за циркулация на въздуха, отворени врати и прозорци и дори просто хора, които се движат, могат да причинят движение на въздуха и това да доведе до прокапване. Можете да познаете движещия се въздух по танцът на пламъка. Свещите трябва да горят спокойно, за да не разтапят неконтролируемо восъка, който от своя страна да прелива от восъчното легенче и да прокапва.

Ако изгаряте свещите в пространство с постоянно движение на въздуха, то можете да опитате да обособите място, на което движението на въздуха е по-малко. Също можете да изберете свещи с широко легенче и още по-добре свещи в контейнери, като чаени и вотив свещи, които няма как да прокапят.

Дължината на фитила

Трептене на пламъка и прокапване също могат да бъдат причинени от твърде дълъг фитил. Идеалният размер на фитила е около 1 см. Повечето свещи, които предлагаме са с по-дълъг фитил и изискват да бъдат подрязани преди палене. При по-дебелите размери свещи, може да се наложи фитилът да бъде скъсяван и по време на горене, ако забележите натрупване на въглеродни сажди на върха на фитила, които също пречат на нормалното изгаряне. За целта угасете свещта, отрежете въглеродния връх на свещта и запалете отново.

Внимавайте да не отрежете фитила твърде късо. Твърде късият фитил също може да стане причина за прокапване и неправилно горене на пламъка. Късия фитил означава малък пламък а восъчното басейнче е източник на гориво на пламъка. Ако пламъкът не е достатъчно голям да изразходва разтопеното легенче, то тогава се разтапя повече и повече восък, който се натрупва и свещта протича.

Пряка слънчева светлина или друг източник на топлина

Ако свещите се нагреят от пряка слънчева светлина, отоплителен уред, втора свещ поставеа твърде близо или друга причина, това може да доведе до обилно прокапване. Причината е че температурата на восъка се повишава и разтапянето става по-интензивно а фитилът не смогва да изгори наличното разтопено гориво. Свещите трябва да се изгарят далеч от източници на топлина, на достатъчно разстояние от други горящи свещи.

Как да коригирате капещите свещи

Тънките свещи нямат нужда от корекция, достатъчно е осигурите на свеща подходящо място за изгаряне и ще продължи да гори нормално. Ако свещта ви е от по-дебел размер и капе поради движение на въздуха или поради нагряване от източник на топлина, вероятно можете да я коригирате, ако успеете да я хванете рано. Изгасете свещта и използвайте материал от разлятия восък който да послужи за възтановяване на малките процепи през които е изтекъл восъка. Целта е да възтановите легенчето на свещта, където восъкът се разтапя, като елиминирате всички места, от които восъка е изтичал до сега. Ако фитилът остане твърде дълъг го скъсете до 1см. След като сте елиминирали източника на течение можете да я запалите отново, като наблюдавайте местата от които е изтекла свещта, в случай че отново восъка си пробие път.

Ако свещта ви е протекла заради твърде къс фитил, то можете да излеете част от разтопения восък за да се увеличи дължината на фитила.