Материалите

за изработка на свещи от пчелен восък

Свещите от пчелен восък горят по-топло, с характерен жълт пламък. Ухаят прекрасно естествен меден аромат и създават удоволствие още преди да бъдат запалени. Цветовете са в жълти, оранжеви и кафяви нюанси. Притежават гъвкавост при стайна температура, могат да бъдат огъвани, сплитани и моделирани. Подходящи за изгаряне в затворени помещения, без опасност от влошаване на качеството на въздуха. Притежават временен релаксиращ ефект върху организма.

Пчелният восък

Пчелният восък е най-съвършения материал за изработка на свещи с изцяло природен произход – произведен от пчели. Той е единственият естествен восък за производство на свещи, който не изисква обработваема земя за производството си – резултат от идеалната симбиоза между пчеларя и пчелите. Получава се като страничен продукт при производството на пчелен мед. В сравнение с други видове восък, пчелният восък гори по-добре, по-светло, с по-висока температура и по-дълго от другите видове восъци. Не се нуждае от химическа обработка, добавки или подобрители за подобряване на тези си свойства. Приятният естествен меден аромат на пчелния восък е още едно прекрасно предимство пред всички останали видове восъци.

За да бъдем сигурни в чистотата на пчелния восък, го изкупуваме в суров вид, лично, на място, от пчелари от цяла България. Единствената обработка на суровия восък, която извършваме преди производство на ритуални свещи, е разтапяне и фино прецеждане, без употреба на химикали. За това нашите ритуални свещи притежават автентичени цветове и меден аромат, горят и изгарят напълно. 

Фитили от 100% памук

Използваме фитили, изработени единствено от висококачествен памук. Фитилът за всяка от нашите свещи е с внимателно подбрани брой нишки оплетка и плътност. Преди производството тестваме всяка партида восък, като изгаряме по няколко от всеки размер свещи с различен размер фитил. Така следим дали дали партидата има сродни качества с предишни партиди и избираме подходящите размери фитили. Можем да гарантираме, че фитилът ще осигури възможно най-бавно и цялостно изгаряне на свещта, с по-малка вероятност от прокапване, без пламъкът да бъде прекалено голям и без безпричинно пропушване.

Естествените цветове и аромати

Пчелният восък се добива от медените разпечатки, стапяне на восъчни далаци и излезли от употреба восъчни пити, за това цветът му варира от светложълт до тъмнокафяв. Чистият пчелен восък без примеси от други пчелни продукти, който пчелите отделят и ползват за градеж през пролетта е с перленобял цвят. В зависимост от наличната паша в природата пчелите го смесват с прашец и прополис и така восъкът потъмнява до жълт, бежов и кафяв цвят. Всяко парче пчелен восък притежава различен цвят; смесени множество парчета дават и цвета на нашите свещи.

Притежава и естествен меден аромат, който се дължи на находки от други пчелни продукти, които пчелите добавят към восъка. По-тъмния восък има по-наситен, докато пречистените светли восъци са с лек и приятен меден аромат.