Свещи с най-малко генериран отпадък – восъчните свещи

Свещи с най-малко генериран отпадък – восъчните свещи

Когато говорим за по-екологично съобразен начин на живот, ще попаднем в доста трудна ситуация търсейки щадящи природата алтернативи на някои наши любими храни и предмети. Огромна част от продуктите купуваме всеки ден са опаковани в пластмаса и е почти невъзможно да избягаме от това. Ако сте опитвали да потърсите свещи, които са опаковани и произведени с минимално количество генериран трудно или нерециклируем отпадък, то свещите от пчелен восък, които произвеждаме биха могли да бъдат именно това, което търсите!

Чаени и вотив свещи пълнители

В сравнение с други естествени восъци за изработка на свещи, като соев и палмов восък, пчелният восък се различава с това, че гори отлично, абсолютно самостоятелно без да са необходими добавки – втъврдители и подобрители на горенето. Това означава, че за разлика от други растителни восъци, свещите от пчелен восък могат да бъдат изгаряни и без задължителен контейнер. Дори при свещите, които са направени да се втечнят напълно, като чаени и вотив свещи алуминиевият или стъклен контейнер най-често е за многократна употреба които могат да се допълват със свещи тип – пълнител за чаени и вотив контейнери. Дори когато стъкленият контейнер за чаени и вотив свещи се замърси прекалено много и се почуствате виновни че трябва да го изхвърлите – то не бързайте, може да почистите контейнера с гореща вода, което ще свали голяма част от замърсяванията.

Ако правите избор за най-подходящи свещи за вашия начин на живот – с минимален отпадък и вреда на околната среда, то най-подходящи свещи за вас са високите конусни свещи, които предлагаме. Те ще ви осигурят дълго време на изгаряне, без никакъв остатък накрая, защото изгарят напълно. Вече споменахме чаените и вотив свещи, които могат да бъдат закупени като пълнители и да ги изгаряте в стъклени контейнери за многократна употреба или в стъклени съдове от храни, с близък размер.

Производството на нашите свещи не генерира почти никакъв отпадък. Целият производствен отпадък за една работна седмица е не повече от 1 килограм, най-вече хартия от опаковки и чували в които восъкът е пътувал от пчеларите до нашата свещоливница. Това най-често са вече употребявани чували от захар, храни, фуражи и други, които са намерили втори приложение, преди да бъдат изхвърлени разделно в подходящ контейнер.
От преработката на восък остава около 1-2% органичен отпадък от целулоза, хитинови обвивки и други пчелни отпадъци, които са идеална тор за наторяване. При опаковане на свещите използваме само опаковки от рециклирана хартия – велпапе и амбалажна рециклирана хартия. Единственото, което все още не намира решение е употребата на тиксо, без чиято якост на опаковане не можем да разчитаме, че свещите ще достигнат до вас непокътнати и в цялост, за това се налага употебата му, докато човечеството не намери по-добро решение.