Да опазваме и уважаваме опрашителите

Да опазваме и уважаваме опрашителите


Пчелите са едни от най-известните опрашители, редом със също изключително важните диви пчели. Към опрашителите също се присъединяват оси, пеперуди, молци а в някои страни колибри и прилепи. Обикновено работата на опрашителите е да прехвърлят прашец от цвят на цвят, докато събират нектар от същите цветя. Когато пчеличката посети цвете, то отдава своите полени, които полепват по мъхчетата, които имат телцата им. Пчелата ги обира със краченцата си за да може да излети и ги складира във формата на торбички на задните крачета, които отнася в кошера. Несъбраните полени от тялото на пчелата, попадат във следващото цъфтящо растение и така се случва опрашването. Въпреки, че медоносната пчела има специално място в сърцата ни, всеки вид опрашите, дори досадните оси, са жизненоважна част от здравата екосистема.

Подобно на медоносната пчела, така и другите изключително важни опрашители са изправени пред заплахи от смърт и дори унищожение. Различни фактори влияят на опрашителите, като загуба на местообитания поради изсичане на гори и превръщането им в земеделска земя. Пестициди и хербициди, които се изливат обилно върху културите посяти в полето, които често пъти водят до отравяне на пчели в цели области. Инвазивни видове, като стършели, пчелояди, които нападат опрашителите във въздуха. Паразити като акарът Вароа, който е огромен бич за повечето опрашители. Списъкът със заплахи е огромен и ние човеците, трябва да помогнем в борбата за опазването им.

Начините чрез които можем да помогнем са много, ще изброим някои по-лесни:

Засаждане на цъфтящи треви, храсти и дървета

Един от най-добрите начини да се помогне на опрашителите е чрез засаждане на цъфтящи треви, храсти и дървета. Всяко цъфтящо растение има значение, така че дори ако не разполагате с пространство са от полза дори няколко саксийни растения на прозореца. Можете да засадите ранни пролетни и късно есенни цъфтящи растения, тогава природата е най-оскъдна от към източници на прашец и нектар и вашата помощ ще бъде от голямо значение. Ако имате двор и пространство, можете да го превърнете в цветна градина, не само че ще краси пространството ви, но и местните опрашители ще са благодарни за това.

Внимавайте с какво пръскате при борба с вредители

Опитайте се да не използвате конвенционални препарати за борба с вредители, защото до голяма степен са отровни за опрашителите. Изполвайте до колкото е възможно повече природни средства за борба. Ако е наистина належащо пръскайте рано сутрин или късно вечер, когато пчелите са в кошера.

Отглеждайте пчели или поставете къщички за диви пчели

Пчеларството не е за всеки, но ако сте решени на това, то вие ще участвате активно в опазването в частност на медоносната пчела. Поставянето на къщички (пчелни хотели) за диви пчели е особено полезно в градски условия, от където пчелите са били изместени поради урбанизацията и в момента не намират начин да оцеляват без условия.

Купувайте пчелни продукти

Чрез покупката на пчелни продукти – пчелен мед, пчелен прашец, пчелен клей, пчелен восък и свещи от пчелен восък, пчелно млечице, перга и други, вие пряко подпомагате хората, които се грижат за пчелите – пчеларите.
В контекста на агресивно земеделие, което е причинило унищожение на местообитания и продължава да нанася щети чрез пръскане и отравяне на пчелни колонии, пчеларите са единственият шанс на пчелите да продължат да оцеляват. Пчеларите са пазителите на пчелите, те следят кога земеделците ще пръскат с отрови и затварят пчелите в кошерите докато опасността отмине. Хранят пчелите в периодите с липса на приток на нектар от природата, причинен от малкото територии с разнообразна цъфтяща растителност поради усвояването им като земеделски земи. Помагат на пчелите да се справят с паразити и инвазивни видове. Осигуряват първокласни пчелни къщи – кошери, пазят ги от вятър, студ, задушаване, вандали и пожари.